top of page
  • Writer's pictureAgo-ra IT Consulting

Україна посіла перше місце в Європі в галузі IT-аутсорсингу і розробки програмного забезпечення

Updated: Apr 14, 2019

Близько 100 000 українських програмістів працюють в тисячах компаній, оскільки на світовому ринку постійно зростає попит на фахівців в області IT

Незважаючи на політичну турбулентність в Україні останнім часом, щорічні темпи зростання в секторі IT, досліджень і розробок в області ПО обчислюються двозначними числами. Більше сотні провідних світових технологічних компаній підприємств, від Cisco до Oracle, Rakuten і Samsung, займаються в Україні науково-дослідною діяльністю з розробки ПЗ, а велика кількість місцевих IT-аутсорсингових компаній всіх типів і розмірів обслуговують клієнтів по всьому світу.


Обсяг експорту української індустрії розробки програмного забезпечення в 2015 році досяг не менше 2,5 мільярдів доларів США (3 місце в загальному обсязі експорту). Це лише незначна частина потенціалу країни, якщо врахувати наявність великої кількості кваліфікованих трудових ресурсів.


У співпраці з місцевими та міжнародними галузевими асоціаціями, Ukraine Digital News публікує перший всеосяжний звіт по цій галузі.

Основні висновки про сектор IT послуг в Україні

Україна має найбільше і найбільш швидко зростаюча кількість IT-фахівців в Європі; очікується, що до 2020 року їх кількість в Україні подвоїться і досягне 200 тисяч.Аутсорсингові компанії вУкраїні пропонують широкий вибір інженерних можливостей, а більшість компаній в останні кілька років вже перейшли на метод гнучкою ( «живий») розробки.Обсяг експорту української індустрії розробки програмного забезпечення досяг в 2015 році не менше 2,5 мільярдів доларів США (3 місце в загальному обсязі експорту), показуючи щорічні темпи зростання, які обчислюються двозначними числами. Це лише незначна частина потенціалу країни, якщо врахувати наявність великої кількості кваліфікованих трудових ресурсів.Більшість місцевих і міжнародних компаній повідомляють про те, що політична турбулентність в країні ніяк не вплинула на існуючий бізнес, а якщо і вплинула, то зовсім незначно. Однак, такі фактори перешкоджають розвитку.Українські IT-компанії працюють переважно на американський ринок, який займає близько 80% експорту послуг

Науково-дослідні центри транснаціональних компаній в Україні

В Україні розміщено понад 100 науково-дослідних дочірніх компаній транснаціональних компаній, які працюють в різних галузях, в тому числі телекомунікації, розробка ПО, написання ігр та електронна комерція.Значна частина цих транснаціональних компаній увійшла на український ринок опосередковано, в результаті злиття або поглинання, шляхом ведення спільної науково-дослідницької діяльності з аутсорсинговим компонентом або через компанії, що надають послуги персоналу (виведення персоналу за штат).Сполучені Штати залишаються найбільшим партнером України у спільній науково-дослідній діяльності (близько 45% всіх компаній); за США йдуть країни ЄС та Ізраїль.Київ залишається найпопулярнішим в Україні містом для відкриття науково-дослідних центрів. У Києві їх сконцентровано більше половини таких центрів. Іншими ключовими містами для науково-дослідницької діяльності також є Дніпропетровськ, Львів, Одеса, Харків і Вінниця.


16 views0 comments
bottom of page